Echt hout: alles wat je moet weten over massief en niet-massief hout

Als wij het hebben over 'echt hout' dan hebben we het over massief en niet-massief hout. Massief hout zou je ook kunnen omschrijven als “een plak boom”. We spreken van niet-massief hout wanneer het in dunne lagen op elkaar verlijmd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan multiplex, een prachtig materiaal.

massief hout onbewerkt in meubelmakerij

Massief-hout: verwerkbaar tot grote oppervlaktes

Bij Arp gebruiken we verschillende houtsoorten zoals bijvoorbeeld eiken, essen, esdoorn, noten en kersen. Het voordeel van echt hout is dat je het kunt verwerken tot hele grote oppervlaktes. Dus als je bijvoorbeeld een tafel zou willen met een naadloos blad van 600x800cm dan kunnen we dat in principe produceren. De verwerking van het hout tot een blad gaat in het kort als volgt:

  • Het ruwe hout wordt gesorteerd, geschaafd en op de juiste dikte gebracht in de vandiktebank.
  • We leggen de verschillende planken naast elkaar (de jaarringen om en om) en verlijmen ze aan elkaar.

Bijkomend voordeel van echt hout is dat je het goed kunt opschuren, waarna je kunt kiezen voor de juiste afwerking. Afwerkingen die wij gebruiken zijn bijvoorbeeld matte lak van Skylt of een combinatie van gekleurde beits en olie naturel
 van Rubio Monocoat.

'Echt hout' is arbeidsintensief materiaal

Het nadeel van echt hout is dat het arbeidsintensief materiaal is, dus kostbaar.
Niet-massief hout, zoals multiplex, bestaat uit dunne lagen hout (fineer). Bij Arp maken we vaak gebruik van het materiaal berkenmultiplex of beukenmultiplex.

Niet-massief hout: relatief lage kosten met plaatmateriaal

De voordelen van niet-massief hout, ook wel plaatmateriaal of multiplex genoemd, is de stabiliteit en de relatief lage kosten van het materiaal. De doorsnede van de plaat heeft een aantrekkelijk uiterlijk, een mooi streepjespatroon. Het oppervlak kunnen we tevens beplakken meteen houtfineer naar keuze, bijvoorbeeld eiken.

Beperking van het formaat

Het nadeel van niet-massief hout is de beperking van het formaat. Veelal is dit materiaal verkrijgbaar in platen van maximaal 150x150cm of 300x125cm. Het materiaal slechts één keer licht afgeschuurd worden; een fineerzaag is immers vaak maar o,6mm dik en dan wordt al gauw de volgende laag zichtbaar.

 

Tijd om jouw houtsoort te kiezen

Kunnen wij je helpen met meer informatie? Kom je langs in onze meubelwinkel? Of ontvang je graag een offerte? Laat het ons weten.

Volg je ons al?

Op Instagram en Pinterest houden we je op de hoogte van onze laatste unieke meubelontwerpen, speciale product aanbiedingen en de laatste Arp updates.