Materiaal en afwerking: alles over onze houtsoorten en afwerking

En er is veel te kiezen. Misschien wel te veel. Er is veel verschillend materiaal verkrijgbaar en dan zijn er ook nog veel verschillende afwerkingen. Maar hieronder zullen we proberen alle voor- en nadelen, mogelijkheden en onmogelijkheden zo helder mogelijk uiteen te zetten. Toch keuzestress? Dan helpen we je graag door middel van een persoonlijk advies.

Echte hout

Als wij het hebben over echt hout dan hebben we het over massief en niet-massief hout. Massief hout zou je ook kunnen omschrijven als “een plak boom”. We spreken van niet-massief hout wanneer het hout in dunne lagen op elkaar verlijmd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan multiplex, een prachtig materiaal.

Het voordeel van massief hout is dat je dit soort hout kunt verwerken tot hele grote oppervlaktes. Dus als je bijvoorbeeld een tafel zou willen met een naadloos blad van 600x800cm dan zou dat in principe gemaakt kunnen worden.

meubelmakerij haarlem

 

Het proces

De verwerking van het hout tot een blad gaat in het kort als volgt:

Wij sorteren het ruwe hout, waarna we het schaven en tot de juiste dikte brengen in de vandiktebank. Daarna leggen de we de verschillende planken op de juiste manier naast elkaar (de jaarringen om en om) en aan elkaar verlijmd.

Een ander voordeel van massief hout is dat je dit soort hout goed kunt opschuren als je dat zou willen en daarna kunt kiezen voor de juiste afwerking.

Het nadeel van massief hout is dat het arbeidsintensief materiaal is, dus kostbaar.

Niet-massief hout, zoals multiplex, bestaat uit dunne lagen hout (fineer). Bij Arp maken we vaak gebruik van het materiaal berkenmultiplex of beukenmultiplex.

Het voordeel van niet-massief hout, ook wel plaatmateriaal of multiplex genoemd, is de stabiliteit en de relatief lage kosten van het materiaal. De doorsnede van de plaat heeft een aantrekkelijk uiterlijk, een mooi streepjespatroon. Het oppervlak kan tevens worden beplakt met een houtfineer naar keuze, bijvoorbeeld eiken.

Het nadeel van een niet-massief soort hout is de beperking van het formaat. Veelal is dit materiaal verkrijgbaar in platen van maximaal 150x150cm of 300x125cm. Verder kan het materiaal slechts één keer licht afgeschuurd worden; een fineerzaag is immers vaak maar o,6mm dik en dan wordt al gauw de volgende laag zichtbaar.

meubelmaker haarlem

Verschillende soorten hout

Iedere boom is uniek. Dat spreekt vanzelf. Maar elk soort heeft wel zijn eigen specifieke eigenschappen. In sterkte/structuur, stabiliteit en uitstraling. Hierna geven we een kort overzicht van de soorten hout waar wij het vaakst mee werken.

Europees Eiken is van oudsher de meest populaire soort hout als het gaat om meubeltoepassingen vanwege haar uitzonderlijke kwaliteiten. Het eiken vormt een goeie basis voor afwerkingen zoals olie, matte lak, gekleurde beits en olie maar ook voor een dekkende beits in een kleur. Het eiken dat Arp vaak gebruikt is Pools eiken. Deze heeft een lichte kleur, is rustig van struktuur en noestvrij te verkrijgen. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om voor “wild” eiken te kiezen met juist veel noesten!

Amerikaans Noten is donker van kleur met een bruine tint. De mooiste afwerking wat Arp betreft is olie, die de kleur verdiept. Waar rekening mee gehouden is dat de kleur lichter wordt naarmate de tijd verstrijkt, onder invloed van UV licht.

Amerikaans Kersen is een soort hout dat roodachtig van kleur is en ook hier raden wij een afwerking met olie aan.

Amerikaans Essen is een licht houtsoort met een open struktuur. Essen vormt een goeie basis voor afwerkingen zoals olie, matte lak, en gekleurde beits en olie. Doordat essen een open structuur heeft wordt de tekening van het hout nog meer benadrukt wanneer het afgewerkt wordt met een gekleurde beits.

hout meubelmakerij haarlem

Verschillende soorten hout afwerkingen

Als het goed is en als je dat wil, heb je een Arp product voor de rest van je leven! Daarom is het wel zaak om de juiste keuze te maken. In de loop der jaren hebben wij van alles verzonnen om je daarbij een eindje op weg te helpen. We helpen je hier alvast op weg:

Matte lak:

Voordeel: makkelijk schoon te maken, krassen vallen niet gauw op, de houtsoort behoudt zijn natuurlijke kleur, het hout verkleurt nauwelijks.

Nadeel: Als er iets extreem mis zou gaan zoals bijvoorbeeld een beschadiging door een scherp voorwerp, dan kan de tafel moeilijk plaatselijk bijgewerkt worden.

Gekleurde beits en olie en olie naturel:

Voordeel: makkelijk schoon te houden, er is een ruime keuze aan kleuren zodat je altijd een kleur vindt die in jouw interieur past. Bij beschadigingen kun je met behulp van het bijgeleverde onderhoudspakket de tafel plaatselijk bijwerken.

Nadeel: weinig... maar af en toe een beetje onderhoud houdt het oppervlak mooier.

Hardwaxoil:

Voordeel: makkelijk schoon te houden, de houtsoort blijft zijn natuurlijk uitstraling behouden. Het gedraagt zich als een lak. Dat wil zeggen dat het niet in het hout indringt. Nadeel: de afwerking is niet ijzersterk en zal op enig moment weer behandeld moeten worden.

Massief eiken, beits gespoten:

Voordeel: makkelijk schoon te houden, de nerf structuur blijf behouden maar de houtkleur is volledig gedekt. Alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk.

Nadeel: Bij extreme beschadigingen kan het oppervlak minder makkelijk bijgewerkt worden.

meubelmaker meubelmakerij haarlem

Laminaat en berkenmultiplex

Voor een kunststof bovenlaag gebruiken we HPL (High Pressure Laminate), ook wel genoemd: laminaat. Niet voor niets wordt HPL veel toegepast in omgevingen waar goede hygiene noodzakelijk is, het is gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is het heel sterk en past het goed in een strak interieur.

Bij Arp plakken wij HPL bij voorkeur op berken multiplex. Zo zie je de laagjes van het berken ook aan de zijkant van het oppervlak! Op dit moment is berkenmultiplex slecht verkrijgbaar en plakken we op Ecoplex, een duurzame plaat van populierenhout, ook met mooie laagjes.

Niet helemaal nieuw meer, het is al een tijdje op de markt, is Fenix. Beroemd om de spectaculaire toepassing van nano technologie. Het materiaal voelt heel zacht aan en is ultramat. Het is wonderlijk om te ervaren hoe makkelijk je krasjes eenvoudig wegwrijft met een doekje. Door middel van wrijving (warmte) smelt het krasje weer dicht. Ook vingerafdrukken zijn minder zichtbaar en in het geheel genomen is het materiaal makkelijk schoon te maken. Bovendien is Fenix in heel veel mooie kleuren verkrijgbaar.

Laminaat en berkenmultiplex

Voor een kunststof bovenlaag gebruiken we HPL (High Pressure Laminate), ook wel genoemd: laminaat. Niet voor niets wordt HPL veel toegepast in omgevingen waar goede hygiene noodzakelijk is, het is gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is het heel sterk en past het goed in een strak interieur.

Bij Arp plakken wij HPL bij voorkeur op berken multiplex. Zo zie je de laagjes van het berken ook aan de zijkant van het oppervlak! Op dit moment is berkenmultiplex slecht verkrijgbaar en plakken we op Ecoplex, een duurzame plaat van populierenhout, ook met mooie laagjes.

Niet helemaal nieuw meer, het is al een tijdje op de markt, is Fenix. Beroemd om de spectaculaire toepassing van nano technologie. Het materiaal voelt heel zacht aan en is ultramat. Het is wonderlijk om te ervaren hoe makkelijk je krasjes eenvoudig wegwrijft met een doekje. Door middel van wrijving (warmte) smelt het krasje weer dicht. Ook vingerafdrukken zijn minder zichtbaar en in het geheel genomen is het materiaal makkelijk schoon te maken. Bovendien is Fenix in heel veel mooie kleuren verkrijgbaar.

Tijd om jouw materiaal en afwerking te kiezen

Kunnen wij je helpen met meer informatie, het kiezen van de perfecte tafel, of een offerte? Laat het ons weten!