info@arpdesign.com | 06 – 18080081

Houtsoorten

houtsoorten-werkplaats-arp-design

Bij Arp kun je kiezen uit verschillende houtsoorten. Vaak is de houtsoort de laatste stap in het proces bij het kiezen van een meubel. Om het je makkelijker te maken hebben we de meest gangbare en duurzame houtsoorten op een rijtje gezet.

Om goed te kunnen kiezen uit de verschillende houtsoorten is het belangrijk om je zelf een paar dingen af te vragen: Past het bij mijn huidige vloer? Vraagt de plek waar het meubel komt te staan om een donkere of juist een lichte houtsoort? Past het houtsoort bij de rest van de meubels?

Ook de prijs kan een belangrijke afweging zijn. Kom je er niet uit? Wil je advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Verschillende houtsoorten

Europees Eiken is van oudsher de meest populaire houtsoort als het gaat om meubeltoepassingen vanwege haar uitzonderlijke kwaliteiten. Het eiken vormt een goeie basis voor afwerkingen zoals olie, matte lak, gekleurde beitsolie maar ook voor een dekkende beits in een kleur. Het eiken dat Arp standaard gebruikt is Pools eiken. Deze heeft een lichte kleur, is rustig van struktuur en noestvrij te verkrijgen. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om voor “wild” eiken te kiezen met juist veel noesten!

Amerikaans Noten is donker van kleur met een bruine tint. De mooiste afwerking wat Arp betreft is olie, die de kleur verdiept. Waar rekening mee gehouden is dat de kleur lichter wordt naarmate de tijd verstrijkt, onder invloed van UV licht.

Amerikaans Kersen is roodachtig van kleur en ook hier raden wij een afwerking met olie aan.

Amerikaans Essen is een lichte houtsoort met een open struktuur. Essen vormt een goeie basis voor afwerkingen zoals olie, matte lak, en gekleurde beitsolie. Doordat essen een open struktuur heeft wordt de tekening van het hout nog meer benadrukt wanneer het afgewerkt wordt met een gekleurde beits.

Amerikaans Esdoorn is misschien wel de lichtste houtsoort dat wij gebruiken. Fijn van tekening en soms neigend naar heel licht roze.